İzmir, Türkiye

Tüp Mide Ameliyatı

Image link

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı obezite – yüksek kilo hastalarında en sık uygulanan ameliyat yöntemidir. Bu ameliyat yönteminde mideniz bir muz şekline getirilmektedir. Ortalama bir yüzde vermemiz gerekirse midenizin yaklaşık %80 oranında bir kısmı bu ameliyatta çıkartılmaktadır. Tüp mide ameliyatının toplum içindeki diğer adı mide küçültme ameliyatı dır. Mide hacminin küçültülmesi ile birlikte daha az ama yeterli bir besin miktarı ile doyma hissine ulaşırsınız. . Hacim küçültücü etkisinin yanında çıkarılan mide kısımlarından özellikle fundus adını verdiğimiz bölümün çıkarılması, özellikle obezite ilişkili hastalıklar olan tip 2 şeker hastalığı (diyabet), hipertansiyon ve kolesterol hastalığı gibi durumlarda oldukça yüksek oranlarda iyileşme görülmesini sağlamaktadır. 

Bu ameliyatların kısa sürede ve yüksek güvenlikle uygulanabilmesi için ileri teknoloji ürünü malzemeler kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi stapler (zımbalayıcı) dediğimiz malzemedir. Bu malzeme midenin tüp şekline getirme aşamasında, hem kapatıcı hemde kesici özelliği nedeniyle büyük bir zaman tasarrufu yaratmaktadır. Günümüzde piyasaya birçok ürün sunulmuştur. Hastalarımıza önerimiz uygulanan ameliyatlarında yüksek kaliteli malzemelerin kullanıldığından emin olmalarıdır. 

Tüp mide ameliyatı cerrahlar tarafından birçok ayrı teknikle uygulanmaktadır. Günlük pratiğimizde bu tekniklerden en güvenlisi olan staple line reinforcement (SLR)  tekniğini uygulamaktayız. Bu teknik sayesinde tüp mide ameliyatı sonrası istenmeyen durumları (komplikasyon) minimuma indirmiş bulunmaktayız.

SLR  Tekniği Nedir?

Her ameliyat tekniğinde olduğu gibi tüp mide ameliyatı da ilk uygulanmaya başladığı dönemden beri gelişmeye devam etmiştir. Tüp mide ameliyatının ilk uygulanmaya başladığı dönemlerde açık cerrahi yöntemlerle, yani karında büyük kesikler açılarak uygulanmakta idi. Teknolojinin yardımı ile bu ameliyatlar kapalı yöntem (laparoskopi) ile uygulanmaya başladı. Obezite ameliyatlarının tarihindeki en önemli gelişme bu olmuştur. Bu aşamadan sonra operasyon tekniği gelişmeye devam etmiştir. Devam eden süreçte tüp mide ameliyatlarından sonra istenmeyen durumlar arasında en sık görülen kaçak ve kanama komplikasyonlarını minimuma indirmenin yolları aranmıştır. Bu nedenle SLR (staple line reinforcement – zımba hattı güçlendirme) tekniği ortaya atılmıştır. Bu tekniğin komplikasyonları azaltmak açısından başarısının saptanmasının ardından önerilir bir hale gelmiştir.

Tüp mide ameliyatı süreci tahmin edilenin aksine oldukça rahat bir süreçtir. Bu birbirini takip eden 3 bölüm olarak oluşmaktadır. Bunlardan ilki olan ameliyat öncesi bölüm neredeyse bütün diğer genel cerrahi ameliyatlarından daha kapsamlı olarak yürütülmektedir. Ameliyat öncesi dönemde obezite hastaları birçok sistem yönünden değerlendirilmektedir. Obezite hastaları dış görünüş olarak iyi görünsede vücüdunda tetkikler ve muayene ile saptanabilecek birçok problem bulunabilmektedir. Bunlardan en önemlileri solunum sistemi, kalp – damar sistemi, sindirim sistemi, hormonal sistemi, metabolik sistem ve psikolojik durumdur. Hastalar bütün bu sistemler için geniş bir değerlendirmeye tabi tutulurlar. Hastaların kan örnekleri alınır, kalp grafisi uygulanır. Akciğer filmi, gereği durumunda solunum fonksiyon testi uygulanır. Bu tetkiklerin sonucu ile ilgili hekimler hastaları değerlendirirler. Bütün hekimlerin oluru ve önerileri alındıktan sonra hastaların operasyonu uygulanacak yer olan midesinin değerlendirilmesi aşamasına geçilir. Bu aşamada hastaya endoskopi uygulanarak operasyona engel bir durum olup olmadığı araştırılır. Hastalara ameliyatın öncesinde endoskopi uyugulanıp uygulanmaması gerekliliği tartışmalıdır. Günlük uygulamamızda bütün hastalarımıza endoskopi yapılmasını önermekteyiz. Normal dışı bir durum saptandığında ameliyat stratejisi değiştirilebilir ya da başka bir hastalık saptanırsa öncelik bu hastalığın tedavisine verilebilir. Endoskopide herhangi bir engel saptanmazsa hastalar ameliyata alınır.

Ameliyat süreci hastaların basınç çorapları ve ameliyat önlüğü giydirilerek ameliyathaneye alınması ile başlar. Anestezi ekibi hastanın uygun bir şekilde uyutulduğundan ve pozisyonunun düzgün olarak verildiğine emin olduktan sonra ameliyat sahasına cerrahi ekibi davet eder. Cerrahi ekip uygun hazırlıkları yaptıktan sonra ilk kesi yapılarak operasyon başlar. Operasyon süresi değişkenlik gösterebilmekle birlikte, SLR tekniği ile uygulanan operasyonlar yaklaşık 45 dakika civarında sürmektedir. SLR tekniğinde dren olarak adlandırdığımız hortumların hastaya takılmasına rutinde ihtiyaç olmamaktadır. kesilerin kapatılmasını takiben hastalar konforlu bir şekilde uyandırılır ve yataklarına alınırlar ve ameliyat sonrası süreç başlar.

Bu aşamada yine hastadan hastaya değişmekle birlikte orta düzeyde kramp hissi ve bulantı hissi görülebilmete ve bu şikayetler saatler içerisinde ilaçların yardımı ile azaltılmaktadır. Hastalar ilk gece sorunsuz bir şekilde uykularını tamamlamaktadır. Ameliyat gününden sonraki sabah hastalara erken saatte kaçak testi olarak adlandırılan test uygulanır. SLR tekniği ile günümüzde kaçakların çok az sayıda görülüyor olması nedeniyle bu testi daha çok ağızdan alınan sıvının mide tüpüne geçerek ince bağırsaklara geçişini gözlemek için uygulamaktayız. Geçiş saptandıktan ve kaçak olmadığı görüldükten sonra hastaların su, elma suyu ve ananas suyu gibi berrak sıvıları içmesine izin verilir. Bugünde hastalar bütün şikayetlerinde yüksek oranda azalma olduğunu belirtirler. Çoğu hastada ağrı kesici ve bulantı kesici ilaçları kullanmamıza gerek olmaz. 1 veya 2 gece daha hastaları hastanede misafir ettikten sonra hastaları beslenme eğitimini vererek taburcu ederiz.

Ameliyat sonrası süreç bu aşamada bitmez. Obezite hastalığının ve tedavi yönteminin kompleksliği nedeniyle uzun bir periyodda hastalar kontrol altında tutulur. Bu kontrol cerrah, diyetisyen, gerekli durumda psikolog ve ilgili tıbbi destek ekibi tarafından uygulanır. Hastalar birinci, üçüncü, altıncı ve onikinci aylarda kontrol edilirler.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.